Konserwowanie Pąków Marihuany
Konserwowanie pąków marihuany w celu uzyskania marihuany z najwyższej półki.
Po ścięciu i wysuszeniu pąków, ostatnim etapem procesu zbioru, zanim będą one gotowe do palenia, jest utwardzanie. Utwardzanie marihuany jest kluczowym etapem, który zmienia smak i aromat pąków z ostrego dymu w gładki, świetnie smakujący dym. Suszenie i konserwacja to często najbardziej pomijane etapy procesu zbiorów. Każdy z nas był kiedyś podekscytowany obfitymi plonami i próbował szybko wysuszyć pąki tylko po to, by uzyskać ostry, gorzki smak podczas palenia. Poczekaj jeszcze kilka tygodni i możesz przekształcić ten wilgotny, szorstki pączek w genetykę z najwyższej półki.
Dlaczego konserwacja marihuany jest tak ważna?
Świeżo zebrane rośliny marihuany zawierają chlorofil i cukier, które razem nadają pąkom ostry, gorzki smak. Główną funkcją procesu utwardzania jest poprawa smaku, zapachu i mocy pąków. Nauka prawidłowego utwardzania marihuany jest tym, co przenosi cenne zbiory ze standardowego pąka do produktu z najwyższej półki. Może to zabrzmieć jak przesada, ale jeśli myślisz, że żartujemy, spróbuj wypalić trochę nieutwardzonego pąka, a zauważysz różnicę. Nawet częściowo utwardzona marihuana jest lepsza niż nieutwardzona. Ponownie, jeśli nam nie wierzysz, spróbuj wyjąć kilka pąków w połowie procesu utwardzania i porównaj je z prawidłowo utwardzoną marihuaną.
Jak konserwacja marihuany poprawia jej smak i zapach?
Chlorofil to naturalnie występujący w roślinach konopi pigment, który nadaje im zielony kolor. Odgrywa on trzy istotne role we wspomaganiu wzrostu rośliny: pochłanianie światła słonecznego w celu wspomagania fotosyntezy, pochłanianie dwutlenku węgla z atmosfery oraz wchłanianie minerałów i składników odżywczych z gleby. Chociaż chlorofil odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu wzrostu rośliny, pozostawia gorzki, ostry roślinny smak w marihuanie.Aby pozbyć się tego smaku, należy dokładnie wysuszyć i utwardzić pąki.
Podczas procesu suszenia marihuany bakterie zaczynają rozkładać chlorofil i cukier w roślinie. Następnie bakterie zużywają chlorofil, poprawiając w ten sposób smak i sprawiając, że dym jest mniej ostry.
Dlaczego tak ważne jest suszenie marihuany przez konserwacją?
Proces suszenia polega na przechowywaniu pąków w hermetycznych pojemnikach przez 3-6 tygodni, skutecznie je dojrzewając, co pomaga poprawić smak, zapach i moc. Kiedy pąki są przechowywane w szczelnym pojemniku do suszenia, skutecznie usuwasz wszelki przepływ powietrza z ich otoczenia. Jeśli w tym momencie w pąkach znajduje się nadmiar wilgoci, znacznie zwiększa to ryzyko rozwoju pleśni, co może zrujnować całe zbiory.
Idealna wilgotność do suszenia marihuany.
Zapoznanie się z podstawami suszenia marihuany to tylko pierwszy krok, jeśli naprawdę chcesz jak najlepiej wykorzystać proces suszenia konopi, będziesz musiał kontrolować wilgotność i będziesz chciał, aby była ona nieco wyższa niż podczas procesu suszenia. Idealna wilgotność do suszenia marihuany wynosi od 60% do 65%. Pozwala to na powolne utwardzanie marihuany, dzięki czemu terpeny rozwijają się, unikając jednocześnie warunków sprzyjających rozwojowi pleśni.
Korzystanie z higrometru pomoże ci sprawdzić wilgotność twoich pąków. Jak wspomniano, optymalna wilgotność do suszenia konopi wynosi 60-65%, ale co należy zrobić, jeśli wilgotność jest wyższa lub niższa?
Podczas suszenia marihuany należy uważnie obserwować poziom wilgotności. Jeśli wilgotność przekracza 70%, istnieje prawdopodobieństwo, że pąki nadal będą mokre. W takim przypadku należy wyjąć pąki i pozostawić je do wyschnięcia na kilka godzin przed ponownym umieszczeniem w słoiku. Następnie należy pozostawić je w słoiku z higrometrem na co najmniej 24 godziny, aby uzyskać dokładniejszy odczyt wilgotności. Inną oznaką, że wilgotność w słoikach jest wyższa niż powinna, jest potrząśnięcie słoikiem i zauważenie, że pąki sklejają się ze sobą. Jest to znak, że jesteś prawie na miejscu, jednak muszą one jeszcze trochę wyschnąć. Jeśli mieszkasz w suchym klimacie, pozostawienie pokrywki słoika na kilka godzin powinno wystarczająco wysuszyć pąki. Bardziej wilgotny klimat będzie wymagał wyjęcia pąków i pozostawienia ich na dłużej, aż poczują się suche.
Innym problemem, który może pojawić się podczas procesu suszenia, jest nadmierne wysuszenie pąków. Zwykle ma to miejsce, gdy odczyt wilgotności wynosi <55%. Pąki będą suche i kruche w dotyku, ponieważ nie zawierają wystarczającej ilości wilgoci. Takie pąki można pozostawić w słoiku i będą kontynuować proces utwardzania, tylko w wolniejszym tempie. Możesz także dodać do słoika coś takiego jak opakowanie boveda, które pomoże ponownie nawodnić pąki i doprowadzić warunki do optymalnej wilgotności. Po pierwszych kilku tygodniach zaczniesz odczuwać, że marihuana staje się bardziej lepka. Jest to normalne zjawisko, które w rzeczywistości jest pożądane i stanowi dużą część procesu utwardzania. Utwardzanie konopi trwa zazwyczaj od jednego do dwóch miesięcy. Jako początkujący, należy zachować ostrożność i poczekać tak długo, jak to możliwe. Gdy zdobędziesz więcej doświadczenia, będziesz w stanie „wyczuć”, kiedy marihuana jest gotowa. Następnie można przenieść go do odpowiedniego pojemnika do przechowywania. Idealny będzie humidor na tytoń. Jaki jest następny krok, po wysuszeniu marihuany? Po zakończeniu procesu suszenia i utwardzania nadszedł czas na przechowywanie marihuany, aby zachować jej świeżość. Aby przechowywać konopie przez dłuższy czas, należy trzymać je w hermetycznych pojemnikach, preferowane są szklane słoiki. Powinny być one również przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od okien, grzejników lub źródeł światła lub ciepła, w temperaturze poniżej 25,5ºC. Prawidłowo przechowywana suszona i zakonserwowana marihuany może być świeża przez okres od 6 miesięcy do 1 roku.
0 komentarzy