Wykorzystanie i Korzyści Konopi

Opublikowane przez Anna Pawelska w dniu

Chociaż zarówno konopie, jak i marihuana są rzeczywiście klasyfikowane biologicznie jako konopie indyjskie, różnią się one głównie sposobem wykorzystania każdej odmiany. Czym dokładnie są konopie i jakie są ich zastosowania i zalety?

1. Czym są konopie?

Termin konopie, czyli konopie przemysłowe, jest używany w odniesieniu do nieodurzających odmian Cannabis Sativa L., które mają mniej niż 0,3% zawartości THC i wysokie stężenie CBD. Oznacza to, że konopie to rodzaj konopi indyjskich, który nie ma skutków psychoaktywnych.

Chociaż zarówno konopie, jak i marihuana pochodzą z gatunku konopi indyjskich, poza sposobem zastosowania różnią się także genetycznie, składem chemicznym i metodami uprawy. Konopie są w rzeczywistości jedną z najstarszych upraw udomowionych przez człowieka. Począwszy od 8.000 roku p.n.e. konopie były od tego czasu wykorzystywane do produkcji papieru, tekstyliów i powrozów, ewoluując do zastosowań konopi, które znamy dzisiaj.

Konopie są generalnie uprawiane do zastosowań przemysłowych swoich produktów pochodnych. Można je przerobić na szeroką gamę produktów komercyjnych i naturalnych, takich jak:

• Papier,
• Tekstylia,
• Odzież,
• Tworzywa biodegradowalne,
• Farby,
• Materiał izolacyjny,
• Biopaliwo,
• Żywność, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.

Jednak konopie są również powszechnie znane ze swoich korzyści dietetycznych i zdrowotnych, takich jak właściwości przeciwlękowe i przeciwpsychotyczne, ochrona układu nerwowego, działanie przeciwzapalne i łagodzenie bólu, redukcja ataków epilepsji, łagodzenie skutków ubocznych chemioterapii i uspokajanie spamu przy chorobie Parkinsona.

2. Zastosowania konopi.

Zastosowania konopi są bardzo zróżnicowane, od przemysłowych, jak wspomnieliśmy powyżej, do produkcji tekstyliów i papieru, po odżywcze i medyczne. Ponieważ konopie są odnawialnym źródłem do produkcji naturalnego materiału, można je wykorzystać do wytworzenia tysięcy różnych produktów.
Jej nasiona i kwiaty są stosowane na przykład w żywności, organicznych produktach do pielęgnacji ciała i innych nutraceutykach. Zastosowania konopi różnią się w zależności od jej dwóch głównych form, ale są to między innymi:
paliwo, smary, tusz, lakier, farby, dressingi, margaryna, produkty kosmetyczne, kosmetyki, ściółka dla zwierząt, absorbent chemiczny, izolacja, beton, pieczywo, granola lub płatki zbożowe, mleko lub produkty mleczne, białko w proszku, liny, siatki, płótno, dywany, biokompozyty, włókniny, ubrania, buty, torby, karma dla zwierząt, mąka, biopaliwo lub etanol, produkty papierowe, tektura, filtry.

Jak widzisz tych zastosowań jest naprawdę dużo! Oprócz tego, że konopie są przydatne do wytwarzania wszystkich tych produktów i nie tylko, spożywanie nasion konopi ma również wiele korzyści zdrowotnych.

3. Korzyści zdrowotne nasion konopi.

Nasiona konopi są bogate w składniki odżywcze, zdrowe tłuszcze, białka i kilka minerałów, dlatego dodanie surowych nasion konopi do naszej diety wiąże się z niesamowitymi korzyściami zdrowotnymi. Po pierwsze, nasiona konopi są uważane za orzechy, a orzechy w ogóle są świetne w naszej diecie. Dzięki łagodnemu orzechowemu smakowi nasiona konopi zawierają ponad 30% niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-6 i omega-3.

Nasiona konopne zawierają również znaczne ilości kwasu gamma-linolenowego, który znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i łagodzących ból; zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka; wspomaganie chorób serca; i łagodzenie objawów uszkodzenia nerwów u pacjentów z cukrzycą typu 1 lub typu 2.

Co więcej, nasiona konopi są doskonałym źródłem białka. Witajcie wegetarianie i weganie, gdyż ponad 25% ich całkowitej liczby kalorii stanowi białko wysokiej jakości. Oznacza to, że zawierają więcej białka niż inne słynne nasiona, takie jak chia i siemię lniane, które zawierają tylko 16-18% białka.

Wreszcie, nasiona konopne są również bogate w witaminę E i minerały, takie jak potas, fosfor, magnez, sód, siarka, wapń, żelazo i cynk. Dodanie surowych, gotowanych lub prażonych nasion konopi lub oleju do Twoich przepisów z pewnością podniesie wartość odżywczą twojej diety.

Podsumowanie

Konopie są bardzo odżywczym, zdrowym i kompletnym składnikiem rodziny konopi. Ich zastosowanie datuje się na tysiące lat temu w przypadku tekstyliów, papieru i innych produktów przemysłowych. Jednak korzyści zdrowotne wynikające z konopi nie są jeszcze powszechnie znane na całym świecie, choć powinny! Te niepsychoaktywne, naturalne składniki można łatwo dodać do swojej diety i rzeczywiście zapewnią wspaniałe właściwości, zarówno medyczne, jak i dietetyczne.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


blog nasionkacannabis o marihuanie i konopi
Copyright © NasionkaCannabis.pl