Przepisy Kulinarne z Oleju z Nasion Konopi

Opublikowane przez Konrad Miedzik w dniu

Nasiona konopi jak i olej z tych nasion jest bardzo pożądany w kuchni za sprawą swoich właściwości. Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy kulinarne z zastosowaniem oleju z nasion konopi.

Przepisy Kulinarne z Oleju z Nasion Konopi, NasionkaCannabis

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

Składniki:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • ok. 1/4 – 1/2 szklanki oleju konopnego,
  • sól i świeżo mielony,
  • czarny pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii.

Przygotowanie:
Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd.

Batoniki z nasion konopi

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi,
  • 3/4 szklanki daktyli,
  • 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia seeds),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego albo innego słodu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Daktyle na macza my w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Po namoczeniu umieszczamy je razem długo aż wszystkie się ze sobą idealnie połączą. Spróbuj czy nie trzeba do słodzić lub dodać więcej ekstraktu waniliowego. Następnie wykorzystując gazę lub gęste sitko trzeba odcedzić mleko i gotowe.

Gotowe mleko mieszamy z płatkami owsianymi w robocie kuchennym i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je za pomocą funkcji pulsacyjnej, do czasu aż zaczną formować kulę.

Gotową miksturę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Formę wkładamy na kilka godzin albo noc do lodówki. Po schłodzeniu kroimy masę na batoniki bądź małe kwadraty.

Chrupkie pieczywo z ziarnem konopi

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 50 g ziaren konopi,
  • 30 g sezamu,
  • 150 ml wody,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • mąkę,
  • ziarna.

Przygotowanie:
Cukier i sól mieszamy ze sobą w misce. Następnie dolewamy olej i stopniowo wodę, wyrabia­jąc ciasto (wodę dolewamy stopniowo, ponieważ ciasto nie może być zbyt kleiste, musi mieć konsystencję idealną do wałkowania.) Kiedy osiągniemy odpowiednią konsystencję ciasta, wałkujemy delikatnie podsypując mąką i wycinamy prostokąty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Kruche grahamki z nasionami konopi i truskawkami (około 27 sztuk)

Składniki:

  • 90g masła/margaryny,
  • 150g pudru ze zmielonego ksylitolu (w wersji mniej zdrowej może być zwykły cukier puder),
  • 1 jajko,
  • 250g mąki pszennej graham,
  • 1 szczypta soli,
  • Dodatkowo: 4 łyżki nasion konopi (łuskanych),
  • 4 łyżki truskawek liofilizowanych (pokruszonych),
  • Opcjonalnie: 1 łyżka kakao/korabu (zamiast 1 łyżki mąki).

Przygotowanie:
Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymiesza­niu – nasiona konopi z truskawkami (można dodać korab lub kakao – wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki). Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 190-200 stopniach. Powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej staną się twarde.

Mleko roślinne z konopi w 2 minuty

  • 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi,
  • 1/5 szklanki wody filtrowanej,
  • 2 świeże (miękkie) daktyle lub 1-2 łyżek łyżki syropu klonowego,
  • 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, gotowe.

Takie mleko konopne można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej zupy śląskiej „siemieniotki” lub „konopianki”. Przepis na taką zupę można znaleźć w artykule: Łuskane Nasiona Konopi w Diecie Wegetariańskiej.

Na koniec!

Nie jest łatwym zadaniem dostarczenie w posiłkach kwasów omega-3,619 w odpowiednich Ilościach i proporcjach nie zaburzających ich wzajemnych funkcji. Właśnie dlatego powstały suplementy diety zawierające starannie dobrane rodzaje poszczególnych kwasów tłuszczowych z odpowiednim składem procen­towym. Takimi produktami są oleje konopne CBD bogate w Omega 3, 6, 9, które łączą w sobie kwasy omega pochodzące z najlepszych źródeł.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Copyright © NasionkaCannabis.pl